Binnen het MBO zijn er nu ook keuzedelen. Dit zijn een aanvullende of verdiepende onderwijs componenten welke de studenten vrije binnen hun opleiding kunnen volgen. De scholen maken voor het begin van het schooljaar een keuze uit de vele beschikbare keuzedelen en bieden deze dan aan hun studenten aan. Soms wordt er gebruik gemaakt van bestaand lesmateriaal, welke normaal niet in het opleidingsprogramma zit en soms moet er materiaal ontwikkeld worden.
In de loop der jaren heb ik als docent al heel wat materiaal geschreven. Zowel op papier als digitaal. Veel van mijn producten heb ik gemaakt in WikiWijs. Het gebruik van WikiWijs is eenvoudig en snel aan te leren. Het geeft de student de mogelijk op z'n eigen tempo met het lesmateriaal aan de slag te gaan. Een ander voordeel is dat het 'platform onafhankelijk' is en daarmee werkt het lesmateriaal op de pc, laptop, tablet of telefoon en ook op ieder merk.
Fysica voor niveau 3
Dit keuzedeel is gericht op kennis van de fysica (natuurkunde, mechanica, wiskunde). De inhoud heeft betrekking op de algemene eigenschappen van materie, straling en energie. Het gaat om het onderzoeken en beschrijven van onderwerpen zoals kracht, evenwicht en beweging, arbeid en vermogen voor zover hierbij geen scheikundige veranderingen optreden. Daarnaast zijn wiskundige bewerkingen als het oplossen van vergelijkingen met twee onbekenden, merkwaardige producten en meetkunde onlosmakelijk verbonden aan dit keuzedeel. Het keuzedeel sluit aan op het keuzedeel Fysica niveau 2.
De vakkennis en vaardigheden vormen een voorbereiding op doorstroom naar de werktuig(bouw)-kundige richtingen op niveau 4.
Rekenen ontmoet praktijk
Rekenen is met de boeken, of via de website, niet altijd even leuk. Er zijn veel ‘saaie’ sommen en waarom we er zoveel van moeten maken is ook niet altijd duidelijk. Via deze opdracht ga daarom nu vanuit de praktijk aan het werk. Nu verneem je waarom al die ‘saaie’ sommetjes nodig waren en hoe ze je kunnen helpen in het uitvoeren van je werk. Nu kun je laten zien dat je zowel je vakleer als andere vaardigheden beheerst en je deze kunt gebruiken om goed te zijn in je werk.
Er zijn meerdere opdrachten binnen deze serie maar allemaal hebben ze een gelijke opbouw:
- Een opdracht – hierin staat wat je moet doen,
- De criteria – dit is wat je moet inleveren,
- De bronnen – dit zijn de boeken en eventuele websites waar je de theorie en andere kennis kunt verzamelen en gebruiken.
Lees de opdracht en voer deze als een team de komende weken uit tijdens de les. Overleg met je teamleden want samen weet je meer dan in je eentje. Wie heeft de juiste uitleg bij de lastige berekening? Wie heeft er verstand van inrichtingen? Maak gebruik van elkaars talenten en wanneer je er niet uit komt vraag gerust de docent om raad. Deze laat zich graag verrassen met vragen waarop ook het antwoord weleens “Dat moet ik ook even nakijken.” kan zijn.
Veel plezier en succes met de opdrachten.
Student vaardigheden MBO
Niet alleen in het examen maar ook in je latere carriere zul je opdrachten moeten uitvoeren. Vaak staan deze onder tijdsdruk. Dan is het van groot belang dat je dan niet alleen over je kennis (wat je weet), maar ook over belangrijke vaardigheden (wat je kunt) paraat hebt.
Bij die vaardigheden horen bijvoorbeeld: proefopstellingen bouwen, meetgegevens verzamelen, berekeningen uitvoeren, grafieken lezen en tekenen, verslag maken enzovoort. In deze WikiWijs gaan enkele van deze vaardigheden behandeld worden. Bij een goede voorbereiding zul je hier weinig nieuwe zaken tegen komen, maar misschien kunnen de verschillende tips je toch nog net even meer 'op scherp' zetten.
Enquêtes maken
Als je onderzoek doet wil je allerlei zaken weten. Hiervoor kun je zaken testen maar je kunt er ook naar vragen.
Voor het eerste is bijvoorbeeld de kwaliteit, van je grondstoffen voor de productie van staal, te meten. Je kunt eisen van een fabrikant dat je grondstoffen aan bepaald gewicht, reinheid of percentage ijzererts moeten bevatten. Dit is dan in een laboratorium te testen en heel exact vast te leggen. Hierdoor kun je de productie aanpassen en soms stilleggen.
Maar wat nu wanneer we geen ‘vast’ en ‘tastbaar’ iets willen meten. Hoe gaan we om met meningen en gevoel die gebruikers hebben bij een smartphone die na 3 uur leeg is maar die wel een ‘coole’ oogbesturing heeft. Gooien we dit apparaat dan weg? En waarom dan? En is er iets wat er verbeterd kan worden waardoor de gebruiker wel tevreden is met de smartphone?