Veel leerlingen leren niet zo goed rekenen als ze zouden kunnen
Aan het eind van het basisonderwijs (bo) behaalt 33% van de leerlingen het niveau 1S voor rekenen-wiskunde. In het speciaal basisonderwijs (sbo) is dit 1,8%. Daarmee liggen de prestaties voor het streefniveau nog ver verwijderd van de ambitie van 65% 1S die de commissie-Meijerink in 2010 formuleerde bij het opstellen van de referentieniveaus. Dit blijkt uit het rapport Peil.Rekenen-Wiskunde.
Veel groeipotentieel van rekenvaardige leerlingen blijft onbenut, doordat het rekenonderwijs onvoldoende is afgestemd op hun mogelijkheden en behoeften.
Het peilingsonderzoek laat verder zien dat de vaardigheid in rekenen-wiskunde van groep 8-leerlingen in het basisonderwijs tussen 2011 en 2019 licht is toegenomen, een beeld dat overeen komt met de bevindingen uit het internationale onderzoek TIMSS-2019 onder basisschoolleerlingen in groep 6. In het sbo bleef de rekenvaardigheid gelijk sinds het vorige peilingsonderzoek in 2013.
(Bron: www.onderwijsinspectie.nl april 2021) Lees meer
Voorstellen voor een herzien curriculum Rekenen & Wiskunde - Curiculum.nu
Leraren en schoolleiders hebben voorstellen gedaan voor de herziening van het curriculum van het basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs.
Deze voorstellen beschrijven de benodigde kennis en vaardigheden voor alle leerlingen. Dit zijn nog geen lesmethodes. Op basis van deze voorstellen kunnen de wettelijke kerndoelen en eindtermen worden herzien. Over hoe dat gebeurt hebben de PO-Raad, VO-raad, de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, de Algemene Vereniging Schoolleiders, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties, LAKS en Ouders & Onderwijs (gezamenlijk: de Coördinatiegroep) een advies geschreven aan de minister.
De leraren en schoolleiders zijn uitgegaan van het huidige onderwijsstelsel, de huidige onderwijstijd en de huidige vakken en profielen. In de voorstellen zijn de huidige leergebieden aangevuld met Burgerschap en Digitale geletterdheid.
Welkom op de pagina van het leergebied Rekenen & Wiskunde. Hier presenteren de leraren en schoolleiders van het ontwikkelteam Rekenen & Wiskunde hun voorstellen voor een herzien curriculum.
- Samenvatting
Bekijk hier de inhoud van het voorstel op hoofdlijnen en een schematische weergave van de inhoud. - Uitwerking
De totale voorstellen van het leergebied, uitgewerkt in: Visie op het leergebied, Essenties van het leergebied (grote opdrachten) en Bouwstenen uitgewerkt in kennis en vaardigheden - Verantwoording
Hoe is het ontwikkelteam tot deze voorstellen gekomen? - Ontwikkelscholen
Het ontwikkelteam heeft samengewerkt met ontwikkelscholen. Zij hebben gereflecteerd op het werk van het team en zijn aan de slag gegaan met ontwikkelingen binnen het leergebied. Hier vindt u twee ervaringen van ontwikkelscholen en een overzicht van alle scholen binnen dit leergebied. - Teamleden
Welke leraren en schoolleiders maken deel uit van het ontwikkelteam Rekenen & Wiskunde?
(Bron: www.curriculum.nu mei 2019) Lees meer
Hoofdlijnen voorstel Rekenen & Wiskunde - Curiculum.nu
Rekenen en wiskunde zijn overal. De wereld om ons heen zit immers vol getallen, ruimte en vormen. Om zich staande te houden en verder te ontwikkelen in het dagelijks leven en de samenleving heeft elke leerling een stevige basis van kennis, begrip en vaardigheden nodig. Basisvaardigheden als automatiseren en memoriseren blijven dus belangrijk.
Het ontwikkelteam onderkent het toenemende belang van denk- en werkwijzen zoals bijvoorbeeld probleemoplossen (hoeveel diagonalen heeft een regelmatige twintighoek?) en logisch redeneren (is iets dat groter is ook altijd zwaarder?). Deze denk- en werkwijzen kunnen niet zonder inhoud. Daarbij wil het ontwikkelteam een uitdagend aanbod voor alle leerlingen.
(Bron: www.curriculum.nu mei 2019) Lees meer
Wiskundesommetje leidt tot verhit getwitter
Een Koreaanse wiskundeliefhebber heeft deze zomer heel wat op zijn/haar geweten. Die plaatste onlangs deze som op Twitter:
8:2(2+2)=
Op het platform buitelden de antwoorden over elkaar heen. Volgens velen is de uitkomst 16. Volgens anderen kan het niet anders zijn dan 1.
(Bron: www.nos.nl augustus 2019) Lees meer
Mbo kiest voor eigen aanpak rekenen
Het mbo werkt aan eigen aanpak voor rekenen, nu de rekentoets in het vo verdwijnt. Dit heeft MBO Raad, samen met diverse andere partners, laten weten aan ministers OCW naar aanleiding van het debat dat op 28 januari werd gehouden in de Tweede Kamer.
(Bron: MBOraad 8 april 2019) Lees meer
Pagina 1 van 4