De klok
Een klok heeft 2 wijzers die rond draaien. Soms ook nog een derde, seconden wijzer, maar met 2 wijzers gaat het lezen van de tijd gewoon, prima. Tijdens het ronddraaien van de kleine- en de grote wijzer komen deze soms exact boven elkaar te liggen en lijkt het net of er maar één wijzer op de klok zit. Dit gebeurd bijvoorbeeld om precies 12 uur. Maar wanneer nog meer?
Stel het is 4 uur in de middag. Wanneer liggen de wijzers dan exact boven elkaar?
En wanneer je het nu weet voor 4 uur, kun je dan ook een formule/vergelijking bedenken waarmee je het voor elk heel uur kunt berekenen?
Tips
Hieronder staan een enkele tips die je mogelijk verder kunnen helpen. Ze zijn niet direct zichtbaar, maar wanneer je de tekst, met de linkermuisknop ingedrukt, selecteert tussen de tekens '>' en '<' dan zie de tekst vanzelf verschijnen.
Tip 1: >Een klok en een volledige cirkel hebben beide een 60-tallig getallenstelsel als basis.<
Tip 2: >Welke afstand/hoek leggen de beide wijzers af binnen één uur.<
Tip 3: >Maak gebruik van de algemene lineaire vergeling y=ax+b.<
De oplossing
De brug van Dorkwerd
In april 2016 is een 80 jaar oude hefbrug in Dorkwerd vervangen door een nieuwe. Dit in het kader van het verbeteren van de vaarroute Delfzijl-Lemmer. Het ontwerp van deze brug is heel bijzonder en voor jullie ook een heel mooi voorbeeld waar je parabolen en functievoorschriften voor kunt gebruiken. Alles wat we nu hierover geleerd hebben kunnen we gebruiken om het volgende vraagstuk op te lossen. Omwille van de antwoorden zijn de gegeven waarden voor de afmetingen niet de echte waarden van de brug, maar dat doet aan de uitwerking en de opgave niets af. Bedenk dat de ontwerper van deze brug waarschijnlijk de computer heeft laten berekenen wat het antwoord moet zijn.